Het Oberlandesgericht Koblenz heeft bepaald dat Lidl verplicht is om gratis kleine afgedankte elektronische apparaten terug te nemen in de strijd tegen e-waste.
De Deutsche Umwelthilfe (DUH) had een zaak aangespannen tegen het bedrijf nadat bleek dat Lidl de wettelijk verplichte terugname niet naleefde. Het vonnis (AZ 9 U 1090/24) bevestigt de bestaande regelgeving en onderstreept dat deze in overeenstemming is met het Europese recht.
Zijn winkels verantwoordelijk voor e-waste?
Lidl had aangevoerd dat de terugnameplicht voor supermarkten een ongrondwettelijke ongelijke behandeling vormde. Maar het OLG Koblenz verwierp dit argument en stelde vast dat de regelgeving is gebaseerd op de Europese richtlijn 2012/19/EU. Het hof oordeelde dat er geen sprake is van een schending van het gelijkheidsbeginsel en stond geen beroep tegen de uitspraak toe. Lidl heeft echter nog de mogelijkheid om een niet-toelatingsklacht in te dienen bij het Bundesgerichtshof.
Volgens de DUH is het vonnis een belangrijke overwinning voor consumenten- en milieubescherming. “Supermarkten genereren aanzienlijke omzet met de verkoop van elektronische apparaten. Daarom moeten zij verantwoordelijkheid nemen voor de juiste verwerking van de door hen verkochte producten”, verklaarde Barbara Metz, algemeen directeur van de DUH. De organisatie kondigde ook aan om de naleving van de regelgeving door Lidl en andere detailhandelaren nauwlettend in de gaten te houden.
Lage inname
De rechtszaak is een gevolg van de aanhoudend lage inzamelingspercentages voor e-waste in Duitsland. Volgens het Statistische Bundesamt werd in 2023 slechts 29,5 procent van het wettelijk vereiste inzamelingspercentage van 65 procent bereikt. De Europese Unie heeft daarom de eerste stappen gezet voor een inbreukprocedure tegen Duitsland. De DUH benadrukt om die reden dat een effectieve implementatie van de terugnameplicht cruciaal is om de inzamelingspercentages te verhogen en milieuschade door onjuiste afvalverwerking te voorkomen.